Monday, March 12, 2007

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΕΡΙ ΤΗς ΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑ-ΜΕΤΑ-ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ...

Σελίδα Πρώτη

Κ.Ρ.Α.: Άτακτο έντυπο κατά της έννοιας της πνευματικής ιδιοκτησίας, της επιστημονικής και καλλιτεχνικής σύμβασης, που εκφράζει χωρίς συνέπεια την εποχή του μετα-μετα-μοντερνισμού. Τα λόγια μας έχουν χιλιάδες πατέρες Αυτό ενοχλεί αφάνταστα όσους προσπαθούν να συσκευάσουν τη σκέψη προσθέτοντάς της γραμμωτό κώδικα. Η έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας, που γεννάει το προπατορικό αμάρτημα της λογοκλοπής, περιτριγυρίζει το ακαδημαϊκό σύστημα. Η γνώση πρέπει να προκύπτει από μια αυστηρή επαγωγή. Κάθε σκέψη πρέπει να φοράει τον μεθοδολογικό μανδύα της γλώσσας των ανθρωπιστικών επιστημών, για να καλύψει το εγγενές τους κουσούρι, την ανεπάρκειά τους να προσδιορίσουν το αντικείμενο. Το ανθρώπινο φαντασιακό τσαλαπατιέται ύπουλα με την κατηγορία της μη-μεθόδου. Το Κ.Ρ.Α. γνωρίζει ότι τα περισσότερα από αυτά που λέει, τα έχουν πει άλλοι, αυτολεξεί ή με τρόπο παρόμοιο. Αν τυχόν προσφέρει κάτι καινούριο, δεν το αντιμετωπίζει με αυταρέσκεια. Είναι ένα ακόμη βότσαλο. Τα παιχνίδια που παίζει με τις συμβάσεις δεν είναι απαραίτητα για να τις καταργήσει, γιατί οι μετα-μεταμοντερνοι τρέμουμε στην ιδέα να αντικασταστήσουμε τις παρούσες με τις δικές μας. Είναι γιατί δεν μπορεί να αντισταθεί στο παιχνίδι της περιφρόνησης των υφισταμένων. Μισούμε τις υπογραφές, τους τίτλους ή τις κοινοτυπίες, ωστόσο μπορεί να τα χρησιμοποιούμε ή να τα αντικαταστήσουμε με δικά μας. Άλλωστε η συνέπεια δεν είναι κάτι που μας απασχολεί, από τη στιγμή που η σιωπή είναι ο μοναδικός τρόπος για την πραγμάτωσή της.

Δεν μας ενδιαφέρει η έριδα μεταξύ των μοντερνιστών και των μεταμοντερνιστών για την ύπαρξη των τελευταίων. Την εποχή μας είναι υποχρεωμένοι οι μεν να τη δεχτούν ως ένα ακόμη μέλος του σώματος του μοντερνισμού, οι δε ως το καίριο πλήγμα που σηματοδότησε το πέρασμα σε μια νέα. Εν πάσει περιπτώσει, το πρόβλημα της οριοθέτησης δεν μας απασχολεί στο παραμικρό. Γι’ αυτό παίζουμε όχι μόνο στα όρια αλλά και με τα όρια. Να πιαστεί ξανά η αρχή.

Ιδέα και κείμενο, από την Ομάδα του ΚΡΑ. Μη-παραδόξως άγνωστη. Also published, one day that none noticed in the University of Cyprus, by somebody who is Unknown, and maybe happy...

0 σχόλια:

Radius Bass-The Stockholm Experience